Променя ли дигиталната комуникация вродената ни способност да се разбираме?

Комуникации
06.12.2023
13
11
Avatar
Asenia Ruseva

В днешния забързан дигитален свят езикът придоби изцяло ново измерение.  Начинът, по който общуваме, се е развил значително и езикът, който използваме в дигиталните си взаимодействия, играе решаваща роля за успешната комуникация. Цифровият език, често характеризиран със съкращения, акроними и емотикони, се превърна в норма в нашите онлайн разговори.  Докато някои може да твърдят, че тази нова форма на комуникация е в ущърб на традиционните езикови умения, съществува силна връзка между овладяването на дигитален език и ефективната комуникация.

Пишем на някой във вайбър, или друг дигитален канал. Той ни е "сийнъл", но не отговаря, не пише. Това е все едно да кажеш нещо на някого очи в очи, а той да се прави, че не те чува и да си обърне главата на другата страна. Невъзпитано, нали? В днешната дигитална ера ефективната комуникация надхвърля традиционното взаимодействие лице в лице.

Ние разчитаме в голяма степен на инструменти за дигитална комуникация, за да се свързваме с другите.  Особено с последните две поколения след 2000-та година, които са напълно дигитални. Комуникацията чрез писане, измества разговарянето и често се случва това да е единственият начин да създадеш процес на общуване. Независимо дали чрез текстови съобщения, имейли или социални медийни платформи, начинът, по който използваме езика онлайн, играе решаваща роля в нашите взаимоотношения. Дигиталният език ни позволява да изразяваме себе си по уникален начин, преодолявайки физическите бариери. Но не става въпрос само за самата технология, а за това как я използваме.  Думите, които избираме и тонът, който използваме имат дори двойно по-голяма сила върху ефекта, който оставят. Препинателните знаци имат особена тежест. Ако например сложим удивителна след дума с главни букви, това буквално означава крещене, например "КАКВО!!!”

Начинът на изразяване при различните хора е много специфично умение, някои се изразяват по-добре писмено, други устно. Чрез писането изразяването на мисълта може да бъде по-задълбочено, но също така погрешните интерпретации са често срещани в дигиталната комуникация поради липсата на невербални знаци.  Ето защо е важно да използваме ясен език, да избягваме двусмислието и винаги да поясняваме, когато е необходимо.  Един от ключовите аспекти на успешната комуникация в дигиталната среда е краткостта.  При ограничения обхват на вниманието на онлайн читателите е от решаващо значение да предадем съобщението си кратко и ясно. Освен това емоджитата се очертаха като мощен инструмент за изразяване на емоции в нашите дигитални разговори.  Те добавят нюанси и помагат за преодоляване на празнината между текстова комуникация и взаимодействие лице в лице.  Емоджитата помагат за предаване на тон, сарказъм и емоции, които иначе биха могли да бъдат загубени в писмен текст, насърчавайки разбирането и изграждайки по-силни връзки. 

При различните поколения стилът на общуване винаги е бил различен, но днес това е още по-очевидно и причината са технологиите. Ако обаче всички сме внимателни, не спираме да се учим и проявяваме съпричастност това може да допринесе много в изглаждането на различията и възвръщане на вроденото ни умение да се разбираме.


тагове:
дигитална комуникация, начин на изразяване в дигиталната ера, способност за разбиране
8 минути четене
Сподели статията:
Top
English